26 NİSAN 2018

WEB FORUM

Foruma giriş yapmak için tıklayın...

"Engelsiz Bir Dünya İçin" Fırça Başına!

2018 ResimYarisması

''Engelsiz Bir Dünya İçin'' Fırça Başına!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 6,9'u engellilerden oluşuyor. Engelli bireylerin karşılaştıkları zorluklar için 1978'den bu yana birbirinden değerli projeler üreten Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER), bu sene 3'sünü düzenleyeceği "Engelsiz Bir Dünya İçin" resim yarışmasıyla çocuklarla buluşmaya hazırlanıyor.

Yarışmanın ana amacının yetişkinlerin dünyasında genellikle yer bulamayan engellilerin, çocukların dünyasındaki yerini görmek ve değiştirmek olduğunu belirten Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir yarışma hakkında detayları ve önemini anlattı;

PROJE SAYESINDE ÇOCUKLAR ENGELLILERIN DUYGULARINI PAYLAŞIYOR

"2017-2018 (2016-2017'de 2. Yarışmamızda gelenekselleşmesi kararı alındı) Eğitim-Öğretim döneminde gerçekleşecek yarışma da Yönetim Kurulumuz, resim yarışmasını gelenekselleştirerek Türkiye genelinde yapılmasına karar verdi. Akademililer Sanat Merkezi Ressamlarıyla beraber şimdi 2017-2018 Eğitim-Öğretim döneminde gerçekleşecek yarışmaya hazırlanıyoruz. İlk, orta ve lise öğrencilerinin katılabileceği ödüllü resim yarışmasında birincilere bilgisayar, ikincilere fotoğraf makinesi üçüncülere ise tablet ödülü verilecek. 10 Mart tarihinde sona erecek yarışmamıza tüm çocuklarımızın katılımını bekliyoruz." dedi.

"Engelsiz Bir Dünya İçin Fikrim" (resim yarışması) projesinin ilk olarak dernek gönüllülerinden Nurhayat Gür'ün önerisiyle 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde İstanbul genelinde başladığını belirten Prof.Dr.Coşkun Özdemir, bu yarışma sayesinde özellikle engellilerin yaşamına dokunmak istemeyen yetişkinleri, günlük yaşamın çözümsüz bıraktığı sorunları, engellilikle ilgili konuşulmayanları; görülmeyen ve duyulmayanları çocuklarımızın dünyasından bakarak görmek istediklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; "İnsana, doğaya ve yaşama karşı duyarsızlaştırılmaya yüz tutan toplumumuzu çocuklarımızdan başlayarak engellilikle yüzleştirmek istedik. Gördük ki; çocuklarımız içtenlikle engellilerin ellerinden tutuyor ve paylaşıyor. Çocukların paylaşımlarına, samimiyetine tanık olmaksa ayrı bir mutluluk yaşatıyor bizlere." dedi.

"ÇOCUKLARIN AYDINLIK YÜREKLERINDE ENGEL YOK!"

Daha önceki yarışmalar sayesinde farkındalık yaratılırken yarışmada çocukların engellilik konusunu araştırdığını, kendileriyle beraber çevresindekileri de değiştirdiklerini gördüklerini belirten Prof. Dr. Coşkun Özdemir, "Geçtiğimiz yıllarda sayısal olarak çok ciddi katılımın olduğu resim yarışmasında gördük ki çocukların o aydınlık yüreklerinde engel yok. Gelen her resim birbirinden güzel, anlamlı ve değerli." dedi.

EĞITIM ALANINDA ENGELLILER IÇIN BIRÇOK SORUN MEVCUT

Prof. Dr. Coşkun Özdemir, "Eğitim alanında okulların gerekli altyapıya sahip olmaması birçok kas hastası çocuğun okula kendi yaşıtları ile gitmesinin önünde büyük bir engel oluşturmakta. Fiziksel koşulların ötesinde bazı veliler çocuğunun sınıfını bir engelliyle paylaşmasını istemediğine tanık olduk. Böyle olunca İlköğretim çağındaki çocuklar ne engelliliği ne de birlikte yaşamayı öğrenemiyor.

Güzel sanatların engelliler için önemine değinen Dr. Özdemir sözlerine şöyle devam etti, "Güzel Sanatlar; insanın kendini daha iyi tanımasına, psikolojik ve zihinsel yönden gelişimine de yardımcı oluyor. Toplumumuzda fiziksel engellilerin yaşam içinde var olmasına engel olan birçok unsur mevcut. Böyle olunca normal bireyler gibi güzel sanatlar alanında da kendilerini geliştirme şansları olamıyor. Yaşama bütün bireyler gibi özgürce katılım şansı bulamayan engellilerin bir kısmı psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. Böyle olunca güzel sanatlar ile tanışan ve uğraşma şansı bulan engelli için öncelikle bu alan bir rehabililite olarak düşünülebilir. Birlikte yaşadığı fiziksel engele rağmen var olmayı başarabilen bireyler için güzel sanatlar kendini ve ait olduğu toplumu geliştirme, zenginleştirme ve güçlendirme yolunda vazgeçilmez bir etkinlik olarak düşünülebilir." dedi.

Medya destekleri için Dilan Baransel Sağlık İletişim Danışmanlığı'na teşekkürlerimizi sunarız...

Gecen ay Nisan 2018 Gelecek ay
week 13 1