26 TEMMUZ 2017

Ayrımcılık Vakaları İzleme Raporları Sunumu

çerçevesinde hazırlanan ve Ocak-Haziran 2010 dönemini kapsayan ayrımcılık izleme raporlarının sunumu 28 Şubat Pazartesi günü saat 09:30’da gerçekleştirilecektir.

İzleme raporları

Irk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde 2010 yılının ilk altı ayında gerçekleşen ayrımcı muamelelerin derlendiği dört ayrı izleme raporu bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlandı. İzleme raporları ile Türkiye’de ayrımcılığın varlığı ve yoğunluğu hakkında bilginin yaygınlaştırılması hedeflendi. İzleme raporlarının hareket noktası, ayrımcı mevzuat ve uygulamalara dair verilerin toplanmasının, analizinin ve raporlanmasının ve bu raporların nitelikli, kapsayıcı ve güvenilir olmasının ayrımcılıkla mücadele için yürütülen savunu faaliyetleri açısından gerekliliği oldu.

İzleme raporları ırk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde tespit edilen ayrımcılık vakalarını, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve hükümetin eylem ve politikalarını içermekte ve Ocak-Haziran 2010 dönemini kapsamaktadır.

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarı Taslağı ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı’nın gündemde olduğu bu süreçte, ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve belgelenmesi büyük önem taşımaktadır. İzleme raporları sayesinde Türkiye’de gerçekleşen ayrımcı muamelelerin tekil vakalar olmadığının fark edilmesi beklenmekte ve yapılması planlanan yasal değişikliklerde bu gerçeğin göz önüne alınması gerekmektedir.

Bağımsız araştırmacılar tarafından dört farklı temelde hazırlanan izleme raporlarının sunumu 28 Şubat Pazartesi günü Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirilecektir. Bu toplantı ile farklı temellere dayalı gerçekleşen ayrımcılık vakalarına toplu bir bakış gerçekleştirmeyi; ayrımcılıkla mücadelede ortak stratejiler geliştirmeyi; ayrımcılığın izlemesi, belgelenmesi ve raporlanmasına iyi örnekler sunmayı amaçlıyoruz. Sizleri de bu çabamıza güç katmaya ve bu çabada yanımızda olmaya çağırıyoruz….

Etkinlik tarihi: 28 Şubat 2011 Pazartesi

Saat: 09:30 – 13:30
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü
Salon: Yeni bina 215 No.lu salon

Ayrıntılı bilgi için:

09:30 Kayıt
10:00 Açılış
10:30 Rapor sunumları
· Irk/etnik köken raporu
Konuşmacılar: Seda Alp ve Nejat Taştan
· Din/inanç raporu
Konuşmacılar: Özgür Mehmet Kütküt ve Ergün Kayabaş
· Engellilik raporu
Konuşmacılar: Hakan Özgül ve Lütfiye Kelleci Birer
· Cinsel yönelim/cinsiyet kimliği raporu
Konuşmacı: Fırat Söyle
13:00 Raporlara ilişkin değerlendirme

Proje hakkında…

İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Şubat 2009-Mart 2011 arasında yürütülen Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi ile genel olarak Türkiye’de süregiden ayrımcı uygulamaların ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mekanizmaların güçlendirilmesi amaçlandı. Bu düşünceden hareketle proje ile ırk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılık meselesini ele alan, bu alanda çalışmalar yapan STK’ların ve sendikaların ayrımcılıkla mücadelede oynadıkları rolün güçlendirilmesi ve bu yolla bu temellerde ayrımcılığa uğrayan kişi gruplarının durumlarının iyileştirilmesine katkı sağlanması hedeflendi.

Proje kapsamında ayrımcılık ile mücadele eden veya bu konular üzerinde çalışan belli başlı STK’lar, sivil girişimler ve sendikaların tanımlanmasını hedefleyen haritalama çalışması; iki günlük İletişim ve Ağ Kurma Semineri; STK ve sendika temsilcilerine ve avukatlara yönelik “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri: Kavramlar, Hukuksal Temeller, İzleme ve Belgeleme” başlıklı üçer günlük iki seminer ile Batman ve Bursa’da aynı içerikli birer günlük iki toplantı gerçekleştirildi. Ayrıca STK ve sendikaların yürüttüğü, ayrımcılığın izlenmesi ve belgelenmesine yönelik faaliyetlere kaynaklık edecek bir ayrımcılık yasağı eğitim rehberi hazırlandı.

Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülmekte, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve Global Dialogue tarafından mali olarak desteklenmektedir.

Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Gecen ay Temmuz 2017 Gelecek ay
week 26 1 2