28 MAYIS 2017

Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi Sonuçları Açıklandı

ayrimcilik-raporu

Irk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde 2010 yılının ilk altıayında gerçekleşen ayrımcı muamelelerin derlendiği dört ayrı izleme raporu bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlandı.

İzleme raporları ile Türkiye’de ayrımcılığın varlığı ve yoğunluğu hakkında bilginin yaygınlaştırılması hedeflendi. İzleme raporlarının hareket noktası, ayrımcı mevzuat ve uygulamalara dair verilerin toplanmasının, analizinin ve raporlanmasının ve bu raporların nitelikli, kapsayıcı ve güvenilir olmasının ayrımcılıkla mücadele için yürütülen savunu faaliyetleri açısından gerekliliği oldu.

İzleme raporları ırk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde tespit edilen ayrımcılık vakalarını, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve hükumetin eylem ve politikalarını içermekte ve Ocak-Haziran 2010 dönemini kapsamaktadır.

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarı Taslağı ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı’nın gündemde olduğu bu süreçte, ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve belgelenmesi büyük önem taşımaktadır. İzleme raporları sayesinde Türkiye’de gerçekleşen ayrımcı muamelelerin tekil vakalar olmadığının fark edilmesi beklenmekte ve yapılması planlanan yasal değişikliklerde bu gerçeğin göz önüne alınması gerekmektedir.

Engellilik temelinde ayrımcılığın izlenmesi raporu Arzu Şenyurt Akdağ, Gizem Tanay,Hakan Özgül, Lütfiye Kelleci Birer ve Özlem Kara tarafından hazırlandı. 28 Şubat 2011 günü İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Dolapdere Yerleşkesi’nde raporlara esas olan ve elde edilen bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Engellilik temelindeki ayrımcılık raporuna ilişkin bilgileri ekip adına Lütfiye Kelleci Birer ve Hakan Özgül sundu.

En çok eğitim ve istihdam alanlarında ihlallere rastlandığı belirten Hakan Özgül, “Ayrımcılığın en çok eğitim ve istihdam alanlarında yaşanmasının iki sebebi olabilir; birincisi gerçekten eğitim ve istihdam alanlarında daha çok ayrımcı uygulamaların yapıldığı ya da engelli bireylerin en çok eğitim ve istihdam alanlarında hak savunuculuğu yaptığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Yasama organının ayrımcılığın türlerini tanımlayıp yasakladığı bir yasal düzenleme yapmasını ve ayrımcılık konusunun kanun çıkartmakla yetinmeyip içselleştirilmesi gerektiğini” ifade etti. Lütfiye Kelleci Birer ise; Araştırma süresince bilgi edinme başvuruları yaptıklarını, yazılı medyayı araştırdıklarını, alanda çalışan STK’lar ve diğer unsurlarla iletişim içinde olduklarını, akademik çalışmalar ve makaleleri incelediklerini, yasal mevzuatın taradıklarını, STK yayınlarını izlediklerini, Birleşmiş Milletler Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi’nin Komitesine sunulan STK raporunu incelediklerini, yargıya intikal eden vakalar araştırdıklarını, yasama faaliyetleri incelediklerini (soru önergeleri, kanun tasarıları) ve diğer yayınlar ve raporları (bildiriler, kent konseyleri raporları) araştırarak raporu oluşturduklarını ifade etti.

Ayrımcılığın izlenmesinde engellilik temeli ilk kez araştırma konusu olmaktadır. Raporların bundan sonra devam ettirilmesi gerekliliği de toplantıda belirtildi.

Proje hakkında

İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Şubat 2009-Mart 2011 arasında yürütülen Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi ile genel olarak Türkiye’de süregiden ayrımcı uygulamaların ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mekanizmaların güçlendirilmesi amaçlandı. Bu düşünceden hareketle proje ile ırk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılık meselesini ele alan, bu alanda çalışmalar yapan STK’ların ve sendikaların ayrımcılıkla mücadelede oynadıkları rolün güçlendirilmesi ve bu yolla bu temellerde ayrımcılığa uğrayan kişi gruplarının durumlarının iyileştirilmesine katkı sağlanması hedeflendi.

Proje kapsamında ayrımcılık ile mücadele eden veya bu konular üzerinde çalışan belli başlı STK’lar, sivil girişimler ve sendikaların tanımlanmasını hedefleyen haritalama çalışması; iki günlük İletişim ve Ağ Kurma Semineri; STK ve sendika temsilcilerine ve avukatlara yönelik “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri: Kavramlar, Hukuksal Temeller, İzleme ve Belgeleme” başlıklı üçer günlük iki seminer ile Batman ve Bursa’da aynı içerikli birer günlük iki toplantı gerçekleştirildi. Ayrıca STK ve sendikaların yürüttüğü, ayrımcılığın izlenmesi ve belgelenmesine yönelik faaliyetlere kaynaklık edecek bir ayrımcılık yasağı eğitim rehberi hazırlandı.

Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülmekte, Avrupa Birliği’ nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve Global Dialogue tarafından mali olarak desteklenmektedir.

Gecen ay Mayis 2017 Gelecek ay
week 22 29 30 31