26 EYLÜL 2018

WEB FORUM

Foruma giriş yapmak için tıklayın...

Prof.Dr. Coşkun Özdemir İzmir Kitap Fuarında Kas Hastalarıyla Söyleşti

izmir-fuar-sylesi22–23 Nisan tarihlerinde, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Coşkun Özdemir; İzmir Kitap Fuarı’nda (İzmir Tabipler Odası Standı) kitaplarını imzaladı. İzmir ve çevre illerden gelen kas hastaları ile söyleşti. Söyleşiyi, kas hastaları ile birinci ve ikinci gün buluşması olarak ayırmak uygun düşecektir.

Prof.Dr. Coşkun Özdemir 22 Nisan etkinliğinde,kitaplarını imzaladı, kitaplarından söz etti. Yapacağı çalışmalar hakkında kısaca bilgi verdi. Gündeme dair düşüncelerini belirtti.Okul arkadaşları, hastaları ve meslektaşları ile söyleşti. Bütün hastalarının, arkadaşlarının, meslektaşlarının sorularını tükenmeyen enerjisiyle yanıtladı.

izmir-fuar-sylesi.2jpg23 Nisan etkinliği, hasta ve hasta yakınlarına özel bir söyleşi oldu. Etkinlik saat 14.30’da başladı. Etkinliğe çevre illerden, İzmir’den, hasta ve hasta yakınları katıldı. Söyleşi, Coşkun Özdemir’in hastalar ve hasta yakınları ile tanışmasıyla başladı. Hastalarla ve hasta yakınları ile hastalık türüne göre sohbet etti. Kas hastalıklarının dünü ve bugünü hakkında bilgi verdi.

Gelecekteki olası çalışmalardan söz etti. Ülkemizdeki kas hastalarının yaşadığı güçlüklere değindi. Dünyadaki kök hücre çalışmalarından özellikle söz etti. Ciddi ve bilimsel çalışan kök hücre merkezlerini belirtti.

Dünyanın değişik ülkelerinde getirim (rant) için hastalara sahte umutlar veren kök hücre merkezlerini bilimsel dergiden okudu. Henüz ülkemizde kas hastalarına yönelik ciddi bir kök hücre çalışmasının olmadığını özellikle belirtti. Kas hastalarının da şimdilik kök hücre konusunda fazla umuda kapılmamalarını söyledi. Ancak kas hastalıkları için umut verici tedavi çalışmalarının deneysel olarak devam ettiğinden söz etti.

izmir-fuar-sylesi.3jpgSöyleşide bulunan DMD (Duchenne Muscular Distrofi), MG (Myestania Gravis), ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz), SMA (Spinal Müsküler Atrofi), LGMD (Limb Girdle Muscular Distrofisi) hastaları ve hasta yakınları Prof.Dr.Coşkun Özdemir’e akıllarına takılan her türlü soruyu sordu.

Değerli hocamız, ülkemizdeki tedavi ve tanı yöntemleri üzerinde örmeklerle açıklamalar yaptı. Bu. konu ile ilgili hasta ve hasta yakınları arasında diyalog oluştu. Karşılaştırmalar yapıldı. Bunun üzerinden tartışıldı. Özellikle fizyoterapi ve evde bakımın önemi vurgulandı. Diğer ülkelerdeki çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Coşkun Özdemir’in sevecen, cana yakın tavrı ve bilimsel yanıtları, hasta ve hasta yakınlarına umut oldu.

Söyleşimiz, hasta ve yakınlarının umudunu ve yaşam sevincini arttırdı.
Yeni dostluklar doğdu.Yeniden buluşmak dileği ile umut ve heyecan dolmuş yürekler vedalaştı. 23 Nisan İzmir kas hastaları buluşmasını organize eden emekçilere,değeli hocamız Prof.Dr.Coşkun Özdemir’e,İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uz.Dr.Ceyhun Balcı’ya değerli katkılarından dolayı İzmirli kas hastaları ve yakınları adına teşekkür eder, saygılar sunarız.

İbrahim  Erdinç

KASDER İzmir Üyesi