Kontraktür ne demektir? Nasıl önlem alabilirim? - Türkiye Kas Hastalıkları Derneği-KASDER

Kimse Yok mu Derneği'ne Teşekkürlerimizi SunuyoruzHawking'den Mesaj Var!100 Altın İnsan Projesi Buluşmasının 4.cü Yılında..FSHD İçin Yeni Umutlar...NÖROMÜSKÜLER HASTALIKLAR KONGRESİ: TORONTODuchenne Kas Hastalığı...Güzel Günlere Ulaşmak Ümidiyle Bayramınızı Tebrik Ederiz
Kas Hastalarına ve KamuoyunaÜye ve Gönül Dostlarımızın Dikkatine!Bir Farkındalık ve Yardım Projesi1 FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN SENDE 1 ADIM AT!Tut Elimi Projesine Destek Olurmusunuz?

Kontraktür ne demektir? Nasıl önlem alabilirim?

Kontraktür, adalenin inatçı bir şekilde kısalmasından dolayı eklemin anormal bir postür almasıdır. Kontraktür spastisitenin en önemli sonuçlarından birisidir. Bir kas hareket açıklığının tümünde düzenli olarak kullanılmadığı zaman, o kasın tendonları (kirişleri) kısalır. Bu durum kasın gerilmesini daha da zorlaştırarak, daha da fazla kısalmadan ve gerilme yeteneğinin daha da azalmasından oluşan bir kısırdöngü yaratır. Kasta, tam hareket açıklığını daha da önleyen fibroz skar dokusu gelişebilir. Tedavi edilmeyen kontraktürün en sonunda varacağı nokta, kalıcı ve çoğu kez ağrılı olan anormal postürdür.

Kontartürü önlemenin (gidermenin değil) temelde iki yolu vardır. Bu yollar pozisyonlama ve germe egzersizleridir. Pozisyonlama için yardımcı cihazlar kullanılır. AFO, DAFO, KAFO gibi destek protezleri, ağırlıklar bunlardan bir kısmıdır. Pozisyonlamalar hakkında fizyoterapistinizden destek ve bilgi almalısınız. İkinci yol ise germe egzersizleridir. Germe egzersizleri, kontraktür oluşmadan uygulanmalıdır. Germedeki amaç, uzun süre hareketsiz kalan eklem bölgelerindeki kasların kısalmalarını önlemektir. Kısalan kas dokuları germe egzersizleri ile uzatılarak koruma sağlanır. Germe egzersizi koruyucu bir yaklaşım olmakla birlikte uygulamada çok dikkat edilmesi gerekir. Ehil olmayan ellerin yapacağı germe egzersizleri, kas veya eklem sakatlanmalarına sebebiyet verebilir. Bu sebeple fizyoterapistin veya fizyoterapist nezaretinde aile fertlerinin uygulanması gerekir.

Gecen ay Ekim 2016 Gelecek ay
week 39 1 2