21 EYLÜL 2017

BASIN AÇIKLAMASI

Sayın basın ve medya mensupları, çok değerli dernek dostlarımız, duyarlı üyelerimiz, hastalarımız, hoş geldiniz!

Bildiğiniz üzere Kas hastalarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sokağa atılma girişimleri devam etmekte. Üç gün önce Bakırköy Kaymakamlığı tarafından gönderilen yazıyla, derneğimizin 7 Temmuz 2015 Salı günü Saat:11.00 ‘e kadar boşaltılması istenmiştir.

Bu girişim İBB tarafından derneğimize karşı yapılan 4.tahliye girişimidir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 yılı Aralık ayında başlayan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ni bulunduğu yerden tahliye etme ısrarı aradan geçen bunca süreye rağmen devam ediyor. Doğrusu bu ya, hastalarımıza hizmet götürme telaşından çok, İBB’nin bu adaletsiz, haksız, insan ve hasta haklarından yoksun girişimleriyle mücadele etmek durumunda kalıyoruz.

Bilindiği üzere Aralık 2009’da İBB, İstanbul Yeşilköy’deki KASDER’in kiracısı olduğu ve üzerinde kendine ait üç katlı binasının bulunduğu 575m2 arsadan tahliye etmeye çalışmış, ancak kamuoyunun büyük baskısı sonucunda bundan vazgeçmişti. İBB başkanı Kadir Topbaş medya ve kamuoyuna yaptığı açıklamada, “bir hasta derneğini sokağa terk edemeyiz” diyerek medyaya açıklama yapmıştı. Buna rağmen İBB, ülkede ne hale geldiği malum olan yargı(!) eliyle derneğimizi tahliye etme girişimlerini sürdürmüştür. Sanki İBB’nin 17 Milyonluk İstanbul şehrinde yapacak başka bir işi yokmuş gibi, uğraşacak başka problem kalmamış gibi, İstanbul’un bütün sorunlarını çözmüş gibi KASDER’le uğraşmayı sürdürmektedir. Bu, İstanbul gibi bir dünya kentinin ayıbıdır! Bu, İstanbul’u ve Türkiye’yi yönetenlerin ayıbıdır! Bu, yaşadığımız toplumun ayıbıdır!

2009 yılından itibaren birçok kez mahkeme yoluna giden İBB, derneğimiz avukatları tarafından TEDBİR koyulmuş olmasına rağmen hukuksuz bir şekilde tahliye girişimi başlamıştır. Kaldı ki biz, binası kendimize ait olan bu arsada 25 yıldır faaliyet sürdürmekteyiz ve burada kalmaya devam etmek istiyoruz. Bu, kamu yararına çalışan derneğimizin en doğal hakkıdır.

1978 yılında kurulan, Türkiye’nin kamu yararına çalışan tek kas hastalıkları derneği olan, 1992 yılından beri Kamu Yararına çalışan, bünyesinde fizik tedavi ünitesi barındıran, kas hastalarına yönelik parasız, özel fizik tedavi hizmeti veren tek yer olma ünvanını taşıyan, meslek edindirme kursları düzenleyen, Avrupa Birliği projelerine imza atan, kas hastalarına yönelik sosyal etkinlikler düzenleyen, sahte ve aldatıcı tedavilerle mücadele eden, konusunda dünyanın en nitelikli, en bilimsel toplantılarına katılarak kamuoyunu bilgilendiren,
üniversitelerle, yerel yönetimlerle, orta öğretim kurumlarıyla ortak çalışmalar yapan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ne karşı İBB’nin bu tutumunu gayri insani buluyor ve kınıyoruz.

Bizler kas hastaları olarak, yaşadığımız genetik bir hastalık sonucu yürümekten, seyahat etmekten, sosyal yaşamdan mahrum kalmış olarak yaşamlarımızı zor koşullarda sürdürmekteyiz. Çoğu zaman eğitim hakkımız kısıtlanmış, sağlık hakkından mahrum bırakılmış, istihdamdan hakkımız elimizden alınmıştır. Çoğu kez hayatın binalarımıza, evlerimize, odalarımıza hapsettiği biz kas hastaları tek sığınma yerimiz olarak derneğimizi biliyoruz. Anadolu’daki hastalarımızın ise çoğu zaman gözü ve kulağı bizde olarak bir tedavi haberi umuduyla yaşama savaşı veriyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bu yüzden diyoruz ki;
İşte geldik, derneğimizde ve buradayız! Bir kez daha dostlarımızla birlikteyiz. Bir kez daha derneğimizi savunmak için buluştuk. 37 yıllık emeği, birikimi, kas hastalarının umudunu korumaya söz verdik! Sayımız az ama dostlarımızlayız! Kaslarımız zayıf ama yüreğimiz güçlü.
Sayımız az ama cesaretimiz büyük! Hasta haklarımız için, örgütlenme hakkımızı savunmak için buradayız. Hayatta kalma hakkımız, tedavi hakkımız, İstanbul’u ve Türkiye’yi yaşama hakkımız için buradayız.

Buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yeniden sesleniyoruz;

Haberiniz var mı; Bugün, devletin kayıtsızlığında, sağlık bakanlığının ilgisizliğinde hemen her gün ülkenin ücra köşelerinde soluksuz kalarak ölen, omurgası eğrilen, bir tekerlekli sandalyesi olmadığı için yerlerde sürünmeye mahkum edilen binlerce hastamız var.
Haberiniz var mı; sahte tedavi diye kandırılan kas hastaları evlerini, arabalarını satarak umut tacirlerinin peşinden hayatlarını tüketiyorlar.
Haberiniz var mı; bu ülkede, akupunktur kas hastaları için bir tedavi yöntemidir diye Sağlık Bakanlığı komisyonları raporlar yayınlıyor,
Haberiniz var mı; bugün ülkemizde kötü bakım koşullarında on sekizinde, yirmisinde ölen kas hastaları Avrupa’da kırkında spor yapıyor, evleniyorlar!

İşte, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği bu koşullarda mücadele ediyor. Kas hastalarının insanca yaşama koşullarına sahip olması için çabalıyor. Başka ülkelerdeki hastalar gibi, biraz daha soluk alabilsin, spor yapabilsin, eğitim alabilsin, kırkına kadar yaşayabilsin diye mücadele ediyor.

Derneğimiz KASDER, sahte tedavilerle hastalarımız daha fazla aldatılmasın, şarlatanların elinde umutlarını ve güçlerini tüketmesin diye mücadele ediyor. Üstelik çok sınırlı olanaklarla. Üstelik devletten tek kuruş bile katkı almaksızın. Üstelik dernek merkezine bile ulaşmayı güçlükle başaran bir avuç gönüllü kahramanın gecesini gündüzüne katan gönüllü çabalarıyla.

İşte böylesine derin bir hassasiyet üzerinden çalışmalarını sürdüren KASDER’le gurur duyması gereken İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, derneğimize destek olması gerekirken köstek olmaya çalışmaktadır.

Büyükşehrin belediyesine yakışacak olan, böyle bir hasta derneğine köstek olmak değil, destek olmaktır. Derneği kiracısı olduğu bir avuç toprak parçasından sokağa atmak değil, bu arsayı bedelsiz olarak Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ne vermektir.

Büyükşehrin belediye başkanına yakışacak olan şey, bir gün bu derneğin kapısını çalıp misafir olmaktır; ne ihtiyacınız var diye sormaktır. Bir engelli aracımız varsa, iki engelli aracı daha vererek çalışmalarımızın önünü açmaktır; bir personelimiz varsa, birkaç sağlık personeli vererek daha çok hastamıza fizik tedavi hizmeti vermemize destek olmaktır.

Bu yüzden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bir kez daha sesleniyoruz:

Yaşamlarına doğuştan gelen bir talihsizlikle başlayan kas hastalarının yakasından düşün!
Hastaların İstanbul’daki tek soluklanma mekanı olan KASDER’in peşini bırakın!
Açılmış olan tüm davaları geri alın!
Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Yararına çalışan derneğimizden, bırakın tahliye davları peşinde koşmayı, üzerinde kendi binamız olan arsayı bedelsiz ve kirasız olarak kas hastalarının hizmetine tahsis edin.

Buna en az TÜRGEV kadar hakkımız var. TÜRGEV kadar değil, TÜRGEV’den binlerce kez daha fazla hakkımız var.

Çok değerli basın ve medya mensupları;

Gönül dostlarımız, kalpleri bizimle birlikte çarpan destekçilerimiz;
İBB tarafından derneğimize karşı alınan bu tahliye kararı geri alınmazsa,
6 Temmuz 2015, Pazartesi, Saat: 11.00 Saraçhane’deki İBB binası önünde olacak;
Derneğimizin boşaltılacağı 7 Temmuz 2015, Salı, Saat: 11.00 günü de İstanbul’un tüm güzel insanlarıyla birlikte “derneğimizi savunmak” amacıyla kendimizi dernek binasına zincirleyeceğiz.

Son sözümüz şu ki;

Ülkemizdeki 110.000 kas hastası adına tüm kamuoyuna sesleniyoruz;
Bir kez daha sonuna kadar!
Bir kez daha hasta ve engelli haklarımızı alana kadar!
Bir kez daha soluğumuz tükenene kadar!
Bir kez daha kasımızın son damlasına kadar!

Hepizine geldiğiniz için,
Paylaştığınız için,
Derdimize ortak olduğunuz için,
Nefesimize ses,
Umudumuza güç kattığınız için teşekkür ederiz.

Gecen ay Eylul 2017 Gelecek ay
week 35 1 2 3