1 MAYIS 2017

UNICEF - STK’lar/DPO’lar Toplantısına Davetliyiz

uniceflogo

UNICEF / Engelli Çocukların için Çalışan Kurumların Ortaklık Platformu Toplantısı

UNICEF Ankara ofisi 9-10 Aralık 2016 tarihinde Ankara'da Engelli Çocuklar için Çalışan Sivil Toplum Örgütleriyle bir çalışma toplantısı düzenlemeyi planlamaktadır.

Geçen yaz yürütülen haritalandırma çalışmasının devamı niteliğinde olan bu toplantı, engelli çocuklarla ilgili olarak çalışan Sivil Toplum Organizasyonlarından oluşan bir platform kurulmasına yönelik olup aynı zamanda çalışmanın ikinci gününde engelli çocukların ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara yönelik çözüm önerilerinin tartışılacağı bir çalıştay şeklinde ilerleyecektir.

Kasder'in de davetlisi olduğu ''Engelli Çocuklara Yönelik Faaliyetler Yürüten STK’lar/DPO’lar Toplantısı''nın detayları :

Unicef

ARKA PLAN

2016-2020 Türkiye-UNICEF Ülke Programı (ÜP) en dezavantajlı çocuk gruplarının topluma katılımına (sosyal içerme) büyük önem vermektedir. Engelli çocuklar ise bu gruplar içinde özel bir yere sahiptir. Ülke programının 2 numaralı hedefi, çocuk haklarına yönelik kanıta dayalı savunu çalışmalarında STK’lar dâhil olmak üzere tüm ulusal çocuk hakları izleme (ÇHİ) sistemlerini desteklemektir. Bu bağlamda; UNICEF Türkiye Temsilciliği, yukarıda bahsi geçen ÜP hedeflerine uygun olarak geliştirilen ve bölgesel bir girişim olan, “Batı Balkanlar ve Türkiye’deki Çocukların Şiddetten Korunması ve Engelli Çocuklara Yönelik Sosyal İçermenin Desteklenmesi” projesini gerçekleştirmektedir.

Bu çerçevede UNICEF; STK’ların ve DPO’ların kurumsal yapısı, teknik ve kaynak yaratma kapasiteleri konusunda daha fazla bilgi edinmek amacıyla, çocuklar başta olamk üzere engelli kişilerle veya bu kişiler için çalışan STK’lar ve DPO’ların bir haritasını çıkarmıştır. Bu çalışma, Türkiye’nin bu alandaki ciddi bilgi eksiğini giderecek ve aşağıdaki alanlarda Ülke Programı’nın hazırlanmasına katkıda bulunacaktır: İlgili kurumların engelli çocukların haklarının korunması için kaliteli veri toplama ve savunu faaliyetleri yürütme kapasitesinin güçlendirilmesi. Şimdiye dek mevcut bulgular kullanılarak asgari gereksinimleri karşılayan 60 STK/DPO tespit edilmiştir. Bu STK/DPO’lar, engelli çocukların mevcut durumu ve hakları konusunda kapsamlı bir değerlendirme yapmak ve yukarıda bahsedilen niteliklere sahip bir ağ kurmak üzere bu toplantıya davet edilmiştir.

UNICEF, söz konusu çalışmalara destek olmak amacıyla, Aralık 2016’da “Engelli Çocuklara Yönelik Faaliyetler Yürüten STK’lar/DPO’lar” toplantısını düzenleyecektir.

HEDEFLER

“Engelli Çocuklara Yönelik Faaliyetler Yürüten STK’lar/DPO’lar” toplantısının hedefleri şunlardır:

1. Engelli çocuklarla veya bu çocuklar için çalışan STK’lar/DPO’lardan oluşan bir ağın kurulmasına destek vermek ve bu sayede söz konusu kuruluşlar arasında işbirliğini arttırmak, Türk ve Suriyeli engelli bireylere yönelik hizmetler ve engelli hakları konusunda kapasitelerini geliştirmek.
  2. Kurulacak ağın ilk faaliyeti olarak, engelli çocuklara yönelik Durum Analizi (DA) çalışmasının hazırlıklarına başlamak.

TOPLANTI KONUSU

Yukarıda belirtilen bu iki hedefe ulaşmak için toplantı konusu aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

Toplantı Hedefi

Toplantı Konusu

Beklenen sonuç

Hedef 1

-       Türkiye-UNICEF Ülke Programı’nın engelli çocuklar alanındaki öncelikleri ve

-       “Batı Balkanlar ve Türkiye’deki Çocukların Şiddetten Korunması ve Engelli Çocuklara Yönelik Sosyal İçermenin Desteklenmesi” projesi

konularında genel bilgi verilmesi.

UNICEF’in STK’lar/DPO’lar arasında diyaloğu teşvik ettiği programın tüm katılımcılar tarafından anlaşılması ve benimsenmesi

Farklı kuruluşların birbirini daha iyi tanımaları için aşağıdaki yöntemlerle fırsat yaratılması:

-       Sunumların yapılacağı bir yuvarlak masa toplantısı

-       Engelli çocuklarla veya bu çocuklar için çalışan STK’ların bir haritasının sunulması

Katılımcıların birbirini iyi tanıması, ağın diğer üyelerinin kapasiteleri ve uzmanlık alanları hakkında detaylı bilgi sahibi olması

Benzer ağlarla deneyim ve bilgi paylaşımı:

-       Türk ağı: “Çocuğa Yönelik Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı”

-       Engelli Çocuklara/Bireylere Yönelik Ağ: EDF

Türkiye’de çocuklar için/çocuklarla çalışan STK’lar/DPO’lardan oluşan bir ağın kurulmasını teşvik etmek için diyalog fırsatı yaratılması

Katılımcıların ağın kurulması için ileride atılması gereken adımlar konusunda fikir birliğine varması

Hedef 2

Ağın ilk faaliyeti kapsamında engelli çocuklara ilişkin Durum Analizinin sunulması:

-       İlk kavramsal çerçevenin sunulması

-       Katılımcıların (STK’lar/DPO’lar, ASPB, UNICEF) görüşlerini almak için fikir alışverişinde bulunulması

Katılımcıların eksikler ve ihtiyaçlar konusundaki görüşlerinin ve araştırma için gereken verilerin toplanması. Durum Analizi çalışmasının hazırlık süreci için atılması gereken adımların belirlenmesi.

KATILIMCILAR

Türkiye’de engelli çocuklarla veya bu çocuklar için çalışan yaklaşık 40 STK/SPO, ASPB, EDF, Çocuğa Karşı Şiddeti Engellemek için Ortaklık Ağı, UNICEF Türkiye temsilcileri toplantıya katılacaktır.

DİL

Türkçe ve İngilizce - - Simultane çeviri yapılacaktır

TOPLANTI GÜNDEMİ

TASLAK PROGRAM ve KONUŞMACILAR