10-16 Mayıs ENGELLİLER HAFTASI / BAŞARMAK İÇİN ENGEL YOK!

10 MAYIS 2022 ENGELLİLİK ÇALIŞMALARINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR ETKİNLİĞİ DAVETLİSİYDİK.
.
10 Mayıs 2022 Salı günü, Saat 10.00-12.30 arasında İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Rektörlük Doktora Salonunda gerçekleşen etkinlikte bir araya geldik.
.
Açılış konuşmasını Engellilik Araştırmaları Program Koordinatörü, ENUYGAR Müdürü aynı zamanda eski KASDER Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Resa Aydın’ın yaptığı etkinliğin onur konuğu önceki Başkan yardımcımız Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe idi.
.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Engellilik Araştırmaları Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olan ilk öğrencilere diplomalarının verildiği ve öğrencilerin engelliliğin farklı alanlarında yaptıkları tez çalışmalarını kısaca sundukları etkinlik, Engelliler Haftasının başlangıcında gerçekleştirilmiş oldu. Mezun olan öğrencileri kutluyor, başarılar diliyoruz.
.
ONUR KONUĞU AYŞEGÜL DOMANİÇ YELÇE:
‘‘İki yolum vardı, ya kendime acıyıp, “Vah vah” diyecektim, ya da mücadele edecektim. Ben ikinciyi seçtim…’’ diyor. 20 yaşından beri, bir kas hastalığı olan Miyopati (Fasyo-Skapulo-Humeral Distrofi- FSHD) ile yaşayan Ayşegül Domaniç Yelçe, hastalıkla ilk karşılaştığında önündeki yol ayrımını bu sözlerle anlatıyor.
.
Bundan 70 yıl önce İstanbul’da doğan Yelçe, İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu. Henüz öğrenciyken kızı Zeynep’i kucağına alan Yelçe, 33 yıl özel sektörde çalışıyor; emekli olduğunda ise çevirmenlik yapmaya başlıyor. Hürriyet.com.tr ’de, engelli hakları başta olmak üzere insan hakları üzerine 2011 yılından beri köşe yazarlığı yapıyor.
.
Yelçe yazılarında, Türkiye’de ‘‘sadaka kültüründen’’ arınmış hak temelli bir engellilik bakış açısı oluşturulmasını savunuyor. Bu bağlamda yazılarında farklı engel türlerinin yaşadıkları sorunlara ve sivil toplum örgütlerinin bu alandaki mücadelelerine yer veriyor. Yelçe’nin yıllardır bu alanda yazdığı yazılar engelli mücadelesi için hayati öneme sahip.
.
4 yıl önce kendi hayatını da ‘‘Sesler, Yüzler, İzler’’ isimli kitapta kaleme alan Yelçe, kas hastalığı ile olan 46 yıllık ilişkisini şöyle anlatıyor:
.
‘’Beni ben yapan özelliklerin pek çoğunu kas hastalığımla birlikte kazanmış olduğumu uzun yıllar önce fark ettim. Sonra kendi kendime şu soruyu sordum: Eğer seçme şansım olsaydı, beni ben yapan özellikleri koruyup kas hastası Ayşegül olarak kalmayı mı tercih ederdim, yoksa özelliklerimden vazgeçip sağlıklı bir Ayşegül mü olmak isterdim? Hiç tereddüt etmeden cevapladım bu soruyu: Beni ben yapan özelliklerimden ayrılabilmem söz konusu olamazdı.’’
.
Bugüne kadar engelli hakları mücadelesine sunduğu yeri doldurulamaz katkıları için kendisine ve İstanbul Üniversitesi ENUYGAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa hocamıza çok teşekkür ederiz.
.
Etkinlikte emeği geçen herkese şükranlarımızla,
.
10-16 Mayıs Engelliler Haftasında; hayatın her alanını paylaşabildiğimiz, hiç bir farklılığın engel olarak görülmediği yarınlar diliyoruz…