E-Posta Gönder info@kasder.org.tr
iletişime geç +90 212 663 86 86
BAĞIŞ YAP

EDEBİYATIN USTASINI EBEDİYETE UĞURLADIK…

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli. Ailesi Van’ın Ernis köyünden. Kimi kaynaklara göre 1926, kimine göre 1923 doğumlu yazar, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünden doğmuş, ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ederek kasabada ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık yapmıştır. Daha sonra öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yapmış, 1940’lı yılların başlarında aydınlarla beraber olmaya başlamıştır. 17 yaşında siyasi nedenlerle hapis yatan ünlü yazar, 1943’te bir folklor derlemesi olan Ağıtlar’ı yazmış, 1946’da İstanbul’da bir süre gaz kontrol memuru olarak çalışmıştır. 1948’de Kadirli’ye dönerek çeltik tarlalarında kontrolörlük ve ardından arzuhalcilik yapmıştır.

1950’de Komünizm propagandasından tutuklanan Yaşar Kemal bir süre Kozan cezaevinde yatmıştır. 1951’de yeniden İstanbul’a gelen yazar 1951-63 arası Cumhuriyet gazetesinde fıkra ve röportajlarla kendini göstermiş, 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak yayınlanmıştır. 1955’te, kırktan fazla dile çevrilen İnce Memed romanını kaleme almış, 1962’de Türkiye İşçi Partisi’nde GYK ve MKTK üyeliği yapmıştır. Yazıları ve siyasi etkinlikleri nedeniyle hakkında sayısız soruşturma açılan yazar 1967’de haftalık Ant dergisinin kuruculuğunu yapmış, 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kurucusu ve ilk genel başkanı olmuş, 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin ilk başkanlığını üstlenmiştir. 1995’te Der Spiegel’deki yazısından dolayı DGM de yargılanmış aynı yıl Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis ve cezası almış ve bu ceza ertelenmiştir. Edebiyattaki yükselişiyle Dünyaca tanınan yazar sayısız ulusal ve uluslararası ödül, nişan, paye ve fahri doktoranın sahibi olmuştur.

Türkiye ve Dünya edebiyatının büyük ustası, hakların, yoksulların, ezilenlerin, dışlanmışların dostu, edebiyatın ustası, barış savunucusu, tüm Türkiye’nin onuru Yaşar Kemal; 28 Şubat 2015 tarihinde tıpkı “güzel atlarına binerek giden o iyi insanlar gibi” aramızdan ayrılmıştır.

Arkasında bıraktığı yüreği kadar büyük umut, bütün dünyanın olduğu kadar tüm hasta, üye ve gönüllü topluluğumuzun da umudu olmaya devam edecektir.

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği