Tarihçe

TARİHÇE

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, ülkemizde sayıları 100 bini aşan kas hastalarının daha kaliteli yaşam sürmelerini sağlamak, hastalara ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak için 1978 yılında Prof. Dr. Coşkun Özdemir öncülüğünde kuruldu. Dr. Bahattin Yardımcı, Dr. Yıldırım Aktuna, Fahri Özden, Nilgün Kuran, Dr. Halil A. İdrisoğlu, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Hasan Bilecikli, Havva Arslan ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın da kurucuları arasında bulunduğu KASDER; Türkiye’deki kas hastalarının en etkin sivil toplum adresi olmayı başardı.

YEŞİLKÖY’DE GENÇ BİR ÇINAR
İstanbul Aksaray’daki bir hekim muayenehanesinin mütevazı odasında 13 yıl hasta ve üyelerine hizmet eden KASDER, 1991 yılında Türkiye’nin en önemli kulak burun boğaz uzmanlarından Prof. Dr. Nurettin Sözen’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesiyle altın çağ dönemi başladı. İBB Başkanlığı’nın 07.03.1991 tarih ve 11262 sayılı sözleşmesiyle Yeşilköy Hatboyu Cadesi’ndeki 578 metrekarelik arsa, kas hastalarının yararına KasDer’e kiralandı. Aynı yıl üyelerin ve gönüllülerin katkısıyla dernek binasının temeli atılarak birinci katı çıkılırken, 1992 yılında ise Bakırköy Belediye Başkanı Ali Talip Özdemir’in desteğiyle 2 kat daha inşa edildi ve KASDER’in şu anki 3 katlı binası tamamlanmış oldu.

KAMU YARARINA DERNEK STATÜSÜ
KASDER, Bakanlar Kurulu’nun 08.06.1992 tarih ve 92/3137 sayılı kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü almaya hak kazanmış bir sosyal fayda kuruluşudur.

İZİNSİZ YARDIM TOPLAMA HAKKI
KASDER’e 2004 yılında ise 16.07.2004 tarih ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. maddesi gereği İzinsiz Yardım Toplama hakkı tanınmıştır.

AVRUPA’YLA ORTAK MÜCADELE
Avrupa Kas Hastalıkları Dernekleri Birliği’ne (EAMDA) 1988 yılında üye kabul edilen KASDER, kas hastalıklarıyla mücadelede Avrupa başta olmak üzere tıp alanında gelişmiş ülkelerle ortak eylemlerde bulundu.

DÜNYA ÖRGÜTLERİYLE ENTEGRE
KASDER sonraki yıllarda; Dünya Kas Hastalıkları Dernekleri Birliği (WANDA), Uluslararası Amyotropic Lateral Sclerosis Dernekleri Birliği (ALS/MND), Orta ve Doğu Avrupa Genetik Ağı (CEE-GN) ve Nöromüsküler Hastaların Değerlendirilmesi ve Tedavisi İçin Avrupa’da Dönüştürümsel Araştırma Ağı (TREAT-NMD) üyeliklerine kabul edilmiştir. KASDER, halen çalışmalarını Yeşilköy’deki Hatboyu Caddesi No:12 adresindeki 3 katlı binasında sürdürmektedir.