Arama

KORONAVİRÜS HAKKINDA HOCALARIMIZIN ÖNERİLERİNİ ALDIK

Hepinizin bildiği gibi Koronavirüs nedeni ile olağanüstü bir süreçten geçiyoruz.


Türkiye Kas Hastalıkları Derneği olarak, risk grubundaki hastalarımızı ve üyelerimizi, değerli hocalarımız ile uzmanlarımızın rehberliğinde bu dönemde desteklemek ve doğru bilgilendirmek gayretindeyiz.


Bu kapsamda Prof. Dr. Feza Deymeer hocamızın Miyastenia Gravis hastalığı özelindeki kritik uyarılarını ve Prof. Dr. Piraye Oflazer ile Dr. Metin Mercan'ın da önerilerini sizlerle paylaşıyoruz.

KAS HASTALARI EVDEN ÇIKMASIN
Prof. Dr. Piraye Oflazer: Kas hastalarımız, genel korunma prensiplerine uymak yanında, evden çıkmasınlar. Mecbur kalırlarsa mutlaka normal maske taksınlar ve elbette evde egzersizlerini hiç ihmal etmesinler.


MİSAFİRLE MESAFEYİ KORUYUN
Uzm. Dr. Metin Mercan: Respiratöre bağlı olan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan (imuran veya steroidler gibi) ya da 60 yaş üzeri olan tüm kas hastalarının ihtiyaç olmadıkça evden çıkmamalarını, mümkünse yakınlarından ayrı şekilde ikamet etmelerini, ziyarete gelenlerin eve girerken eldiven ve maske takmalarını öneririm... Bu kişiler mümkün olduğunca dış ortamla ilişkisi olan bireylerle az temas etmeliler... Kendi önlemlerini kendileri almalılar.


İLAÇLARINIZI AZALTMAYIN
Prof.Dr.Feza Deymeer: Sevgili Miyastenia Gravis’li hastalarımız. Corona virüs pandemisinin sizi doğal olarak çok endişelendirdiğini biliyorum. Bana gelen mesajlardan hareket ederek merak ettiğiniz soruları yanıtlamaya çalışacağım.
Öncelikle, miyastenia gravis’teki bağışıklık bozukluğu sadece tek bir proteine (asetilkolin reseptör antijenine, MuSK antijenine ya da henüz saptanamamış bir antijene) karşı oluşan antikorlar nedeniyle ortaya çıkar. Yani, vücudun bağışıklığı genel olarak düşük değildir.


Ancak, miyastenik hastaları riskli gruba sokan ciddi sorunlar vardır. Bunları gözden geçirelim:
Miyastenik hastalarda gribal enfeksiyonlar daha ağır geçebilir, akciğerler daha çabuk etkilenir ve miyastenik belirtiler artabilir. Aranızda bir grip sonrası hastalığın başladığı ya da grip sırasında miyasteninin ağırlaştığı hastalar mutlaka vardır. Biliyorsunuz, sizlere grip olan hastalardan uzak durmanızı, geç kalmadan hekimlere başvurmanızı, virüs veya bakteryel kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için grip ve pnömoni aşıları olmanızı öneriyoruz. Maalesef corona virüsü diğer virüslerden daha hızlı yayılıyor ve henüz aşısı yok. Bu durumda evden çıkmamaya, ev halkı dışında kimseyle görüşmemeye, evde grip belirtileri gösteren varsa onlarla aynı ortamda bulunmamaya, yani olabildiğince izole bir halde yaşamaya herkesten çok özen göstermeniz gerekiyor.


Birçoğunuz kortizon (prednizolon-Deltacortril, deflazakort-Flantadin), azatioprin (İmuran), mikofenolat mofetil (CellCept), metotreksat gibi ilaçlar kullanmakta. Bunlar gerçekten bağışıklığı bir miktar düşürebilir. Sizlerin bundan dolayı endişelendiğinizi biliyorum. Ama bu ilaçları kullananlar kendini iyi koruduğunda sanıldığı kadar çabuk ve sık hastalanmaz. Burada esas vurgulamamız gereken nokta şudur: Pandemi sırasında öncelikli amacımız miyasteninin bozulmamasıdır. Miyasteniyi kontrol altında tutan ilaçları bıraktığınızı düşünelim. İlaçların bırakılmasına rağmen süregiden etkileri nedeniyle kendinizi bir süre iyi hissedebilirsiniz. Ancak, çoğunuzda bir süre sonra miyasteni belirtileri ortaya çıkacak veya artacaktır. Bildiğiniz gibi miyastenia gravis hastalığının hayati tehlikesi vardır, belirtiler ağırlaşırsa ancak hastanede tedavi edilebilir. Artık corona virüs şüphesi olan hastaların tüm hastanelere gidebileceğine karar verildi. Hastanelerde yer bulmanın, miyasteniyle ilgili doktorlara ulaşmanın problemleri yanı sıra mikroplu bir ortama girmenin sakıncalarını da düşünmeniz gerekir. İlaçları bilinçsizce ve hızlı bir şekilde düşürmek de sorun yaratabilir. Çok düşük doz ilaçların bile miyasteniyi kontrol altında tutabildiğini unutmamak gerekir. En doğru hareket, ilaçlara aynen devam etmek ve gerektiğinde doktorlarınızla yüz yüze olamasa da bir şekilde temasa geçmek ve sorularınızı onlara yöneltmektir. Mümkün olabildiğince hastanelerden uzak durmak gerekir.
Bir konuya daha değinmek istiyorum. Yine sizlerin çok iyi bildiği bir şey miyastenik hastalara bazı ilaçların dokunabildiği, hastalığın belirtilerini artırabildiği. Bu bakımdan yeni bir ilaç kullanırken dikkat etmek gerekir. Şu anda corona virüs için önerilen bir ilaç yok. Hastaneye yatırılınca denenen ilaçlardan söz etmiyorum. Bu durumda sizlerin korunmak için alabileceğiniz bir ilaç bulunmamaktadır.


Özetlersem;
• Evinizden katiyen çıkmayın ve önerileri dikkatle izleyip onlara uyun,
• Miyasteni ile ilgili ilaçlarınızı azaltmayın-kesmeyin, doktorunuza danışmadan değiştirmeyin,
• Gereksiz ek ilaç kullanmayın.


Hep birlikte zor günlerden geçiriyoruz. Alınan önlemlerle bu süreci çabuk atlatacağımızı umuyorum. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın
Bağış