Arama

Engelsiz Fırsat Okulları Projesi

Engelsiz Fırsat Okulları Projesi

 

KASDER, AB ile Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyaloğun Geliştirilmesi" programına "Engelsiz Fırsat Okulları Projesi" ile katıldı. İşitme Engellileri ve Aileleri Derneği ortaklığı, Bahçeşehir Üniversitesi iştirakiyle yürütülen 8 aylık proje onaylanarak, 2011 Ocak'ta hayata geçirildi.

Dezavantajlı gruplar için eğitim, insanlar için vazgeçilmez ve evrensel bir hak olmasına rağmen, çoğu zaman eşit ve erişilebilir olmaktan uzak uygulamalarla sunulmaktadır. Engelli bireylerin eğitim olanaklarına fiziksel olarak erişememesi, eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği yaratmaktadır.

Projenin amacı, İstanbul'un dezavantajlı gruplar açısından erişilebilir olmayan ilköğretim okullarında çalışarak, bu okullarda "erişilebilirlik mimari projeleri üretmek" olarak belirlendi.

Projenin sonuçları arasında şunlar yer alıyor:

  • Hazırlanan projeler, Milli Eğitim Bakanlığı'na sunuldu ve bu okullarda erişilebilirlik sağlanması talep edildi.
  • Projenin uygulandığı her okulda, farklı engelli STK temsilcileri ve okul aile birlikleri işbirliğiyle "Engelsiz Fırsat Okulları Farkındalık Toplantıları" düzenlendi.
  • Öğrencilerin kendi okulları için hazırlanan "erişilebilirlik projeleri" kamuoyuyla paylaşıldı.
  • Engelsiz Fırsat Okulları Çağrı Merkezi aracılığıyla "erişilebilirlik sorunları nedeniyle eğitimleri aksayan dezavantajlı grupların bildirimleri" alındı.
  • Geri bildirimler, arayan kişilerin engellilik durumlarına göre sınıflandırılarak; eğitim alma süreleri, eğitim bırakma nedenleri ve sürecin diğer özellikleri açısından raporlandı.
  • Projeye özel kurulan Engelsiz Fırsat Okulları Çağrı Merkezi aracılığıyla Engelsiz Fırsat Okulları Telefon Hattı (444 E FOP) üzerinden ülke genelinde "erişilebilirlik sorunları nedeniyle eğitimleri aksayan dezavantajlı grupların bildirimleri" alındı.
  • Kamuoyuna projenin duyurulması için ulusal TV kanallarında Engelsiz Fırsat Okulları Projesi tanıtım filmi yayınlandı ve SMS yoluyla destek alınması için 4 haneli GSM numarası paylaşıldı.
  • KASDER'in diğer projelerinin çıktıları, bu projede girdi olarak kullanıldı. Örneğin, KASDER-İşKur işbirliğiyle gerçekleştirilen "Engelli Katılımlı Çağrı Merkezi Sertifika Eğitim ve İstihdamı" projesinde, kursu tamamlayarak sertifika alan engelliler, Çağrı Merkezi Operatörü olarak istihdam edildi.
  • Kamu kurumları ve toplumun çeşitli kesimleriyle proje sonuçları paylaşıldı ve engelliler için eğitim hakkının sağlanması talep edildi.

 

Engelsiz Fırsat Okulları Projesi (EFOP)

EFOP CNN Türk (Güne Merhaba)

Ayrımcılığı Önle..!

 

Sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın
Bağış