E-Posta Gönder info@kasder.org.tr
BAĞIŞ YAP

Nobel Tıp Ödülü 2 Bilim İnsanına Verildi

TIP NOBEL ÖDÜLÜ, KÖK HÜCRE VE TÜRKİYE / Prof. Dr.Coşkun Özdemir

Kök hücre yıllardır konuşulup tartışılıyor. Ben bu konuda bir çok yazı yazdım. Cumhuriyet sağlık sayfasındaki yazılarım nedeni ile mahkemeye bile verildim. Yazılarımın amacı hastaları aldatmacalardan korumaktı. Ama aldatmacılar doğruları yazıp uyarı görevini yapanları dava edecek kadar cüretkardı. Ortam bu cüretkarlığa elverişli idi. Türkiye’de doğruları savunan çok sayıda insan hapislerde yatmıştır.

Bu yıl Tıp Nobel ödülü kök hücre konusunda araştırmalar yapan iki bilim insanına verildi. Bu iki bilimciden birincisi Sir John B.Gurdon, ikincisi Japon Shinya Yamanaka ..

Nobele layık görülen bu iki araştırmacının başarısı olgun hücrelerin yeniden programlanarak pluripotent (henüz farklılaşmamış hücreler) kök hücrelerine dönüştürülebileceğini göstermeleridir. Oysa pluripotent özelliğini sadece henüz farklılaşmamış embriyo gibi ana hücrelerin taşıdığı sanılıyordu. Gurdon ve Yamanaka’nun birbiri ardı sıra hayvanlar üzerinde yaptıkları araştırmalar, olgunlaşmış hücre DNA’larının tüm hücrelerin gelişimi için gerekli tüm bilgileri koruduğunu gösteriyor. Fareden alınan olgun hücreye birkaç gen ilavesi ile yeniden olgunlaşmamış ana hücre (kök hücre) elde edilebiliyor. Bu bulgu kök hücre tedavisi için kullanılabilecek yeni bir olanak sağlıyor, kuşkusuz çok önemli bir gelişme..

Shinya Yamanako şu önemli uyarıları yapıyor:
İnternette müşteri kazanmak için diyabet, Alzheimer, Parkinson ve ve benzer bir çok hastalıkta kök hücre tedavisi reklamları yapıldığına tanık oluyoruz. Oysa bu tedavi türü için herhangi bir klinik öncesi test ve hayvan deneyi yoktur. Hastalar şunu bilmelidir ki, bir tedavinin etkinliği ve güvenirliği kanıtlanmamış ise uygulamalar çok zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Biz kök hücreleri ile klinik öncesi testleri yapmaktayız. Hayvanlar üzerinde uyguladığımız deneyler üzerinde çalışıyoruz. Bu terapinin güvenirliği kanıtlandığı zaman belirli hastalar üzerinde uygulanmaya başlanabilir. Bu uyarıları yapan ünlü bilgin, buna bizim açımızdan önemli bir ekleme yapıyor..”Yaygın kök hücre reklamı yapılan 5 ülke kök hücre tedavisi konusunda uyarılmalıdır. Bunlar Meksika Hindistan, Çin, Rusya ve Türkiye’dir.”

İlginç değil mi? Aslında ben bu listeye daha bir çok ülkenin katılması gerektiğini yazmıştım. Ama Türkiye’nin adını anmamıştım.. Sadece bazı bireysel girişimleri anmıştım. Yamanaka, 5 ülke sayıyor ve bizi bunlar arasına katıyor. İncelenmeye değer belki de bu bilim insanına..

Not: Bana bu konuda bilgi ulaştıran ve ilgimi çeken bir ALS hastası çalışkan bir bilim izleyicisi Dr. Alper Kaya’ya teşekkürler.

Prof. Dr. Coşkun Özdemir
coskunoz@superonline.com