SMA TARAMASI AİLE HEKİMLİKLERİNDE BAŞLANDI!

📢 Evlenecek Çiftlere SMA Taraması, Aile Hekimliklerinde Başlandı!
.
🔴 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programının, aile hekimliklerinde 23 Aralık 2021 tarihi itibarıyla uygulamaya konulacağını bildirmişti.
.
📍Bugün, 27 Aralık 2O21 tarihinde ise labaratuvarda kan örneği kabulüne başlanıyor.
.
🔴 Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Sma Tarama konusundaki bilgileri vererek “Milletimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
🔴 TESTLER ÜCRETSİZ OLACAK
Sağlık Bakanlığı SMA Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, artık evlilik öncesi zorunlu tarama testleri arasına SMA’nın da eklendiği duyurulmuştu. Buna göre çiftler, evlilik öncesi genetik olarak taşıyıcı olup olmadıklarını ücretsiz olarak öğrenebilecek.
.
📍Tarama sonucunda testin şüpheli çıkması durumunda çiftler Tıbbi Genetik Uzmanları’na yönlendirilecek.
.
📍Program kapsamında, 81 ilde evlenecek çiftler, ücretsiz SMA taraması yaptırabilecek.
🔴 HEDEF HASTALIKLI DOĞUMLARIN ÖNÜNE GEÇMEK
.
SMA genetik geçişli bir hastalık olduğundan, tarama programıyla taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanacak. Bebeğin SMA’lı doğmasının önlenmesi için isteyen çiftler, tüp bebek uygulamasına yönlendirilecek.
.
📍Türkiye’de her yıl ortalama 170 SMA’lı bebek dünyaya geliyor. Uygulama, bunun önlenmesi için büyük önem taşıyor.
.

Çiftlere ücretsiz SMA taramasının yapıldığı laboratuvar basına tanıtıldı

.
@saglikbakanligi #drfahrettinkoca #sağlıkbakanı #fahrettinkoca #ccnturk #trthaber